Szponzorált tartalom

Ízletes sushi

Azt gondolhatnánk, hogy a japán konyha egyik legismertebb csodájából csupán egyfajta létezik. Azon kívül, hogy rengeteg különféle ízesítésű sushi létezik, több formát is tud ölteni ez a japán ínyencség. Nagyon sokan odavannak ezért a különleges fogásért. Hazánkban is egyre elterjedtebb, azonban csak kevesen tudják elkészíteni a tökéletes sushit.

A japán szakácsmesterek több éven keresztül gyakorolnak, ameddig tökéletesre fejlesztik a tudásukat ezzel az étellel kapcsolatban. A Maki sushi a legelterjedtebb fajta, ilyet szinte már mindenki látott vagy kóstolt, aki egy kicsit is érdeklődik a keleti konyha után. A bambusztekercsre helyezett algalapot beborítják rizzsel, ezt követően halcsíkokkal, amit utána összepréselnek. Egyszerűnek hangzik, ám mégis kell néhány próbálkozás, ameddig megfelelő lesz a végeredmény.

Hogyha kevésnek találjuk az alapanyagokat akkor felhasználhatunk egy egész algalapot is, amibe már belefér mindenféle. Ezt Futo Maki-nak hívják. A kifordított változatot már kevesebben ismerik. Ebben az esetben az alga a sushi belsejébe kerül és kívülről rizs borítja, amit szezámmaggal ízesítenek. Igazán érdekes íz-világgal rendelkezik ez a különleges étel, legyen szó akármelyik fajtájáról. Nem minden esetben használják a bambusz tekercset a formázáshoz. A Nigiri suhsi kézzel formált gombócokból áll. Ennek nem a belsejében vannak a halcsíkok, hanem a tetején, de előfordul, hogy más tengeri herkentyűkkel kerül tálalásra.

Első ránézésre az Inari sushi nem tűnhet annak, ám mégis egy a számos fajta közül, viszont itt a rizst már sült tofuba töltik bele. Az Osi sushi szintén nagyon elterjedt, mert nem mindenki szereti a préselt algát és valamivel könnyebb is elkészíteni ezt a változatot. Ízlés szerint, többféle módon lehet ízesíteni. Akinek ez sem lenne elég, az fogyaszthat egy kis extraként már különlegességeket is a sushi mellé. Ilyen például szójaszósz, amit nagyon sok japán és kínai ételbe tesznek bele, illetve a csípős wasabi, ami japán retekből készül és borzasztóan erős.