Szponzorált tartalom

cégalapítás menete

cégalapítás menete

Csak néhány papírt kell kitölteni azokkal az adatokkal, amit egyébként is jól végig kell gondolni minden vállalkozás elindítása előtt. Szóval nem hiszem, hogy ez valójában bármilyen szinten is kihívást jelenthetne, inkább csak rá kell szánni az időt. De talán ezzel számol is az az ember, aki egyébként céget alapítana – mármint, hogy maga az elindulás időt fog igénybe venni. Bár a topcegalapitas.eu cikke tulajdonképpen pont arról szól, hogy a cégalapítás menete akár egy nap alatt is lefuthat. Természetesen ez azon is múlik, hogy hol alapítjuk azt a vállalkozást.

Ha nem ismernétek, a topcegalapitas.eu pontosan egy ilyen típusú vállalkozás, ahol ügyvédek és más szakemberek abban segítenek, hogy a cégbíróság felé a megfelelő dokumentumok beadásával elindítsák a vállalkozást – annak jogi értelmében véve. A weboldalukat meglátogatva arra is választ lehet kapni, hogy ez milyen előkészítő lépésekkel jár és hogy egy vállalkozónak miket is kell átgondolnia, mielőtt belevág egy ilyen gazdasági társasági tevékenységbe. Például ez is a kérdések között szerepel, hogy pontosan milyen formában is vágna bele. Hiszen belül is számos megoldás létezik, ahogyan a többi kérdésben is komoly feladat meghozni a megfelelő döntést. De érdemes rászánni az időt, mert a cégalapítás menete során mindezért egyszer fizetni kell már – és ha valamilyen tevékenységi kört például kifelejtünk, vagy azonnal költözik a cég, netán telephely létesül, akkor újra kell intézni az ezzel járó dokumentációt és persze annak költségeit. Szóval amit csak lehet, jobb az elején kigondolni.

A cégalapítás menete a topcegalapitas.eu-nál úgy néz ki, hogy az érdeklődő félnek kiküldenek e-mailben néhány dokumentumot, amelyeken a kérdéseket végig kell gondolni, majd kitölteni az űrlapokat. Miket tartalmaznak ezek a dokumentumok? Természetesen személyes adatokat, amikre feltétlenül szükség van a cégalapítás során. Nagyon fontos szempont például a NAV-nál, hogy valakinek volt-e korábban vállalkozása, vagy az első ilyen törekvése van, hiszen aki úgymond „tiszta lappal indul”, annál az ügymenet valószínűleg rövidebb lesz, mint mondjuk annál, aki már régi motoros és vannak elvarratlan szálak a korábbi vállalkozásaiban.

Ezekben a kitöltendő papírokban a személyes adatokon túl a székhelyre vonatkozó információkat is meg kell adni. Itt olyan opciók jöhetnek szóba, hogy valakinek saját székhelye van, ami kizárólag az ő tulajdona – ez a legegyszerűbb forgatókönyv. Aztán előfordulhat az is, hogy egy olyan ingatlanról van szó, aminek több tulajdonosa is van. Ekkor bizony minden személytől hozzájáruló nyilatkozatot kell kérni az ingatlan használatához. Ha pedig egy bérleményről van szó, akkor meg aztán főleg érvényes ez az előző teendő.

Egy másik megoldást kínál a topcegalapitas.eu a székhelyszolgáltatásuk által, aminek a segítségével akkor is lehet egy stabil és akár hosszú távú székhelyet szerezni, ha valakinek egyébként nem lenne erre lehetősége magától. Így viszont még választhat is, hogy melyikre volna szükség, egy átlagos, vagy nevezzük hagyományosnak a fővárosi székhelyet, vagy inkább egy IPA mentes településen kéne az adóügyek miatt. A választás lehetősége adott, a döntést pedig racionális alapokon egy könyvelő vagy adótanácsadó segítségével könnyen meg lehet hozni.

Na de, visszatérve a cégalapítás menetére, a székhely kérdésén túl tisztázni kell a tevékenységi köröket. Sőt, mi több, teljes listát kell benyújtani azokról a TEÁOR számokról, amelyek aktuálisak lesznek a vállalkozás tevékenységét illetően. Érdemes lehet ebben a kérdésben is segítséget kérni egy szakértőtől, vagy egy hasonló körben mozgó vállalkozótól, ha van ilyen ismerősünk.

Amint ezeket tudjuk, az olyan kérdések, hogy ki lesz az ügyvezető és hogy ki lesz a tulajdonos már nem tudnak meglepetést okozni. A cégnév és a cégforma persze még okozhat fejtörést. Előbbiben marketing, brand építés és személyes motivációk vetekedhetnek, ami néha nem egyszerű helyzeteket szül például egy családi vállalkozás esetében – kinek van igaza és kinek van jobban igaza. De utóbbi esetében, vagyis, hogy milyen formában érdemes elindítani a vállalkozást, szintén nagy segítségre lehet egy adótanácsadó, vagy könyvelő, ha megkapja a megfelelő input adatokat a vállalkozás tervezett tevékenységével kapcsolatosan. Hiszen ez csupa közgazdaságtan, vagyis mindent le lehet és kell is fordítani a számok nyelvére, ha valaki sikeres szeretne lenni ebben az érában.

A siker első lépése a gördülékeny alapítás. A cégalapítás menete pedig most, hogy tudjátok, hogy nem egy bonyolult dolog, remélem, hogy nem rettent el benneteket a vállalkozás gondolatától. Elvégre értéket teremteni jó és annak remek keretet adhat egy olyan ötlet, ami csak a tiéd.